Menu
ZŠ Speciální a MŠ Palachova Chomutov
Chomutov, Palachova 4881, příspěvková organizace

Pondělí 15. 3. 2021

Práce s těstem a modelínou

Ahoooj Motýlci,

po víkendu posíláme moc pozdravů a doufáme, že jste se měli hezky. Začíná nám poslední týden vlády ZIMY a v sobotu by mělo převzít vládu JARO.

Většinou jsme po víkendu celí rozlámaní nebo myšlenkami "někde jinde". Pojďme se trochu "nastartovat". Zopakujte si říkadla s pohybem o Pampelišce a Jarních květinách, zahrajte si hru Hlava, ramena,kolena, palce a pekelně zrychlujte tempo :-) Schválně, jestli to i ta mamka nebo taťka zvládnou.

Básničky
Kdo má doma modelínu, můžete si vymodelovat motýlky, berušky nebo broučky. Pracujte pečlivě, opatrně, ať se neválí modelína po zemi a nemáte modelínové stopy všude.Nebo si zkuste s dospělákem vyrobit domácí samotvrdnoucí hmotu (nutná rychlá práce) či slané těsto, pro Vás asi lepší varianta.

JAK NA TO? 

Do hrnce (ideálně nepřilnavého) vsypte:

  • 2 hrnky jedlé sody
  • 1 hrnek kukuřičného (!) škrobu
  • 1 hrnek vody

Vždy dodržujte odměřování na hrnky - ne na váhu

Hmotu zvolna zahřívejte, nejprve se vše spojí a hned potom začne houstnout. Z tekutého stavu do hotové hmoty to trvá asi minutu. Vyndáme, když se hmota po pánvi hezky koulí.
 


Hned ji můžete rukama zpracovat v hladké těsto, vyválet a vykrajovat. Pracujte rychle, hmota po chvilce okorává, stydne a drolí se. Pro děti je lepší hmota kupovaná, slané těsto nebo modurit.
 



Hotové tvary pomocí širokého nože přeneseme na savý karton a necháme dva dny sušit na topení. Sušení můžete urychli i v troubě na 50 °C.
 


Po dvou dnech jsou ozdoby tvrdé, krásně hladké a bílé.
 

 



TIPY:

  • Těsto můžete přibarvit potravinářským barvivem
  • Hotové ozdoby se dají barvit akrylovými barvičkami, nebo nám to šlo i obyčejnou fixkou.
  • Do hmoty hned po vykrájení můžete propíchnout špejlí dírky a po usušení provlíknout mašličku na zavěšení


A ještě recept na slané těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku soli
  • 1/2 hrnku vlažné vody

 Vše smícháme dohromady a za studena hněteme asi 10 minut, dokud není těsto hezky vláčné. Modelujeme, vykrajujeme... Fantazii se meze nekladou. Můžete také usušit na topení nebo v troubě. Případně dobarvit potravinářským barvivem.
 

 

Výroba slaného těsta  - další varianta

 

K výrobě slaného těsta budete potřebovat:

  • 2 sklenice hladké mouky
  • 3/4 sklenice studené vody
  • 1 sklenici soli

Sůl a mouku nasypte do mísy. Postupně přidávejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pružné, ale pevné těsto. Jestliže se těsto drolí, dolijte trochu vody. Jestliže se těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Těsto můžete i obarvit potravinářským barvivem. Pokud chcete výrobky ještě malovat nebo dáváte přednost přírodní nahnědlé barvě, pak barvivo nepoužívejte.

Důkladně propracované těsto zabalte do igelitového sáčku, aby neosychalo.

TIP: Na zpracování těsta můžete použít také kuchyňský robot.

Slané těsto
 

Práce s těstem aneb modelovací hmota z moukySlané těsto - váleček

Pro další práci s hotovým těstem si připravte dřevěný vál nebo pečicí papír. Lepší je, když si pracovní plochu posypete slabě moukou, aby se těsto nelepilo k ploše. Těsto, se kterým nebudete pracovat, nechte vždy zabalené v igelitu. Zabráníte tak jeho osychání.

Jednotlivé části vytvarovaného těsta spojujte vodou. Trochu vody naneste štětcem nebo prstem na místa, která chcete spojit. Pokud byste jednotlivé části vodou „nepřilepili“, během schnutí by mohly odpadnout.

Sušení slaného těsta

Výrobky ze slaného těsta můžete sušit rychle (a nákladně) v troubě nebo dlouze (a zadarmo) na vzduchu. Záleží jen na vás a ostatních pomocnících, jak moc jsou nedočkaví pro další práci.

V troubě se doporučuje sušit hotové výrobky při 50 °C 5 i více hodin. Pokud si zvolíte sušení na vzduchu, vyberte nějaké teplé místo v místnosti v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm, kde můžete nechat výrobky vysychat několik dní.

Důkladně vysušené těsto poznáte podle toho, že je bílé z obou stran, snadno ho oddělíte od podložky, není syrové ze spodu a nelepí.

Pečení slaného těsta

Usušené těsto potřete před pečením žloutkem, který rozkvedláte s trochou mléka. Těsto pečte nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 – 20 minut. Pokud nechcete výrobky dále barvit a chcete dosáhnout tmavší hnědé barvy, teplotu před koncem pečení zvyšte.

Malování na těsto

Na upečené těsto malujte neředěnými vodou ředitelnými barvami. Než začnete malovat další barvou, nechte již namalované části zaschnout. Hotový výrobek můžete přelakovat, nejlépe ze všech stran. Zvýšíte tak životnost výrobku.

Nenalakované výrobky ve vlhkém prostředí nasáknou vlhkost a rozdrobí se.

 

A ještě pár omalovánek, které najdete v přiloženém odkazu. Můžete malovat přímo online nebo poproste dospěláka o vytisknutí.

Mějte příjemné pondělí a zase páčko zítra

http://www.supercoloring.com/cs/omalovanky/insects/beruska

Nikdy nepřestávej růst a kvést

Buď jako strom. Nohama na zemi, spojený se svými kořeny. Nauč se setřást stres jako strom listy na podzim, a nauč se rozkvést, jako pupence na jaře. Raději se skloň, než aby ses nechal zlomit. Užívej si svoji jedinečnou krásu a sílu a nikdy nepřestávej růst.

Datum vložení: 15. 3. 2021 22:13
Datum poslední aktualizace: 23. 11. 2021 22:14
Autor: Iveta Nováková

Úřední hodiny

ředitelka školy:
středa 
12:30 - 14:30

zástupkyně ředitelky:
pondělí
12:30 - 14:30

ekonomka školy:
denně 
7:00 - 10:00

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:1
DNES:95
TÝDEN:546
CELKEM:433574

Sponzoři a partneři