Menu
ZŠ Speciální a MŠ Palachova Chomutov
Chomutov, Palachova 4881, příspěvková organizace

Středa 31. 3. 2021

Středa 31. 3. 2021

Škaredá středa
Lidová zvyklost
Velikonoční vajíčka
Jidáše
Mandala

 

Čáágo bééééélo Motýlci :-)

dneska žádné mračení a kabonění nebo se budete mračit po celý rok. Kdo tedy vstal levou nohou a máte náladu pod psa, honem rychle do koupelny, umýt znova obličej a začít se usmívat. Už se smějete všichni? Budeme věřit, že ano.

Lidová zvyklost nám o ŠKAREDÉ STŘEDĚ říká, že je velmi důležitým dnem. Svoje označení získala díky tomu, co se událo v souvislosti s Ježíšem po příjezdu do Jeruzaléma. Říká se jí také středa SAZOMETNÁ.

Podle historického výkladu je Škaredá středa dnem, kdy Jidáš zradil Ježíše. Jidáš Iškariotský byl jedním z 12 Kristových učedníků.

V tento den měl Jidáš údajně Ježíše zradit a prodat jej za 30 stříbrných. Podle legendy se na Ježíše škaredil a odtud pochází právě přívlastek tohoto dne.

Jidáš obdivoval svého mistra a přál si, aby vedl válku proti Římanům a stal se pak králem Izraele. Ctižádostivého učence však Ježíš zklamal tím, když dal Jidášovi najevo, že o světskou moc a bohatství nestojí.

Jidáš Krista zradil i kvůli penězům. Ty si ale neužil, protože se kvůli špatnému svědomí později oběsil.

Kromě toho, že si věřící v tento den připomínají Jidášovu zradu, připadá na Škaredou středu řada dalších zvyků.

Dnes již můžete začít malovat velikonoční vajíčka.

Zatímco se na Modré pondělí začínalo uklízet a na Šedivé úterý se vymetaly pavučiny z koutů, o Škaredé středě by se měly vymést saze z komína. Odtud přízvisko “Sazometná”.

Co by v tento den měly udělat hospodyňky?Nejlepší by bylo upéct Jidáše. Toto sladké medové pečivo má tvar smyčky a připomíná tak Jidášovu zradu a smyčku na jeho oprátce poté, co se oběsil.

I když se Jidáše pečou ve středu, jíst by se měly až k snídani na Zelený čtvrtek.

Zkuste si tedy dneska namalovat vajíčka. Poproste dospěláka, aby Vám vajíčka  vyfouknul, společně je potom pečlivě omyjte, nejlépe s nějakým odmašťovacím prostředkem, vysušte a pusťte se do díla. Klidně temperami, někdo má třeba možnost malovat voskem, ale buďe opatrní, můžete zdobit i lístky nebo barvit přírodními barvami.

ZDOBENÍ KRASLIC VOSKOVKAMI

Materiál a pomůcky, které budete na reliéfní zdobení kraslic potřebovat:

  • vyfouknutá vajíčka
  • kvalitní voskovky s velkým obsahem vosku
  • čajové svíčky
  • ramínko na oděvy z čistírny (pevný drát)
  • kleště
  • zápalky
  • tužka (nejlépe s gumou na konci)
  • špendlík s kulatou nebo kovovou hlavičkou
  • ubrousek, papírová utěrka
  • staré noviny, pracovní ubrus na ochranu stolu

 

Postup:

Vajíčka si vyfoukněte s dostatečným předstihem, aby vevnitř vyschla a nevytékala z nich při zdobení voda.

malování kraslic voskovami návod

Ramínko z čistírny pomocí kleští rozevřete a drát zatočte do tvaru stojánku, ve kterém bude kalíšek od čajové svíčky stabilně držet.

jak vyrobit stojánek na rozpouštění voskovky

Do kalíšku vložte voskovku s kouskem vosku z čajové svíčky v poměru 3:1

rozpouštění voskovky na zdobení kraslic

Pod kalíšek s voskovkou vložte čajovou svíčku a zapalte ji. Nechte voskovku zcela rozehřát. Pokud by začala příliš bublat (vřít), odsuňte na chvíli zapálenou svíčku nebo výšku stojánku upravte (pozor na horký kalíšek, počkejte, než vychladne).

zdobení vajíček rozpuštěnými voskovkami

Do tužky s gumou na konci zapíchněte špendlík. Na obrázku níže vidíte, jakou stopu dělá špenlík s kulatou hlavičkou a špendlík kovový.

malování kraslic špendlíkem

Špendlíkem zakružte po dně kalíšku a co nejrychleji naneste tečku nebo puntík na vajíčko.

zdobení vajíček voskovami

kraslice zdobené špendlíkem a voskovami

 

 Další nápady na zdobení

KRASLICE Z DĚROVAČKY

Kraslice z děrovačky

 

TEČKOVANÉ KRASLICE

teckovane-kraslice_13.jpg

 

BARVENÍ CIBULOVÝMI SLUPKAMI

 

A zdobit samozřejmě můžete i podle sebe, jak Vás napadne.

Někdo třeba bude chtít kraslici jen namalovat nebo nakreslit na papír či se pustit do pečení jidášů

jidáše

Jak zpracovat těsto na jidáše

Jako většina tvarovaných kynutých těst, i jidáše mají podobný způsob přípravy.

  1. Vyrobíte kvásek z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy smetany.
  2. Jakmile kvásek vzejde, smícháte ho s ostatními surovinami a uhnětete hladké těsto.
  3. Těsto necháte asi hodinu vykynout na dvojnásobek objemu.
  4. Po vykynutí těsto rozdělíte, vytvarujete jidáše, a ještě krátce je necháte na plechu podruhé vykynout.
  5. Pečete celkem zprudka a celkem rychle. V receptu máte přesný čas i teplotu uvedenou, ale pokud vás zajímají čísla hned, peče se při 190 stupních 15 minut.
  6. Po upečení potřete ještě horké jidáše medem, aby byl efekt dokonalý.
  7. Máslo přijde do těsta nerozpuštěné. Stačí, když bude povolené na pokojovou teplotu, aby se dalo hníst s ostatními surovinami. Díky tomu bude těsto nadýchanější.

    Pokud jste máslo zapomněli vyndat z lednice včas, nevadí, nastrouhejte ho do mouky na hrubém struhadle.

  8. Aby bylo těsto jemné a pružné a hladké, budete ho muset nějakou dobu hníst. Nestačí jen smíchat suroviny, aby nějak držely pokupě. Ruční hnětení by mělo trvat aspoň 10 minut, v robotu si pochopitelně čas ušetříte. S hnětením můžete přestat až ve chvíli, kdy je těsto hladké a jemné jako dětská prdelka :-))
     
  9. Nebojte se při tvarování pečiva vyválet těsto docela dotenka. Zhruba centimetr silné a kolem 25 cm dlouhé prameny jsou ideální. Dobře se s nimi pracuje a zvládnete s nimi vytvořit požadované tvary. Zamotané těsto pak sice vypadá droboučce, ale to se dokynutím a pečením parádně spraví.
  10. Potírání medem po upečení má neodvratný vedlejší účinek: jidáše jsou na povrchu lepkavé. Ale tak to má být. Co byste taky chtěli od medu? Čím dřív po upečení jidáše medem potřete, tím bude lepkavost menší. Takže si pospěšte a berte to třeba jako malou rychlostní rozcvičku na Velikonoční pondělí, kdy se každá trocha hbitosti počítá u obou pohlaví.

Krom toho by se vám mohlo hodit pár rad, na co si dát pozor.

Těsto, i když tvárné a vláčné, je poměrně tučné, takže se hodí nejprve nastartovat droždí samotné jen s trochou cukru, mouky a smetany a vytvořit tak kvásek. S ostatními surovinami ho smíchejte, až když se bujaře probudí k životu. Pak si snáz poradí s náloží másla a žloutků.

Suroviny

Na potření
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Pokud po 10-15 minutách nevidíte žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  2. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Tyto činnosti se pochopitelně nejlépe konají kuchyňským robotem s hnětacím vybavením.
  3. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
  4. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
  5. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
  6. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporuču péct jen jeden plech, nikoli dva najednou. V opačném případě po 10 minutách otočte plechy, prohoďte dolní s horním a přidejte 1-2 minuty pečení navíc.
  7. Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.

 

Tak do toho, Motýlci. A nezapomeňte, neškareďte se dnes u ničeho a nalaďte si krásný ÚSMĚV :-)

Budeme se těšit na vaše tvoření

a na ZELENÝ ČTVRTEK zase na napsanou.

Věř v dobro, v lásku a ve svoji šťastnou hvězdu

Mandala Věř v dobro, v lásku a ve svoji šťastnou hvězdu

Raduj se z maličkostí i z velkých věcí. Postav svůj život na lásce a měj ho rád se vším, co ho provází.

Když zakopneš, zase vstaň a pokračuj ve své cestě.

Věř, že vše, co k Tobě má přijít, přijde v ten správný okamžik.

A než to přijde, věr v dobro, v lásku a ve svoji šťastnou hvězdu.

Svítí tam nahoře pro každého, kdo neztrácí víru v sebe a svět.

 

 

Datum vložení: 31. 3. 2021 0:00
Datum poslední aktualizace: 23. 11. 2021 21:35
Autor: Lucie Březáková

Úřední hodiny

ředitelka školy:
středa 
12:30 - 14:30

zástupkyně ředitelky:
pondělí
12:30 - 14:30

ekonomka školy:
denně 
7:00 - 10:00

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:2
DNES:79
TÝDEN:419
CELKEM:437280

Sponzoři a partneři