Menu
ZŠ Speciální a MŠ Palachova Chomutov
Chomutov, Palachova 4881, příspěvková organizace

4. TÝDEN - BŘEZEN 2021 - středa 24. 3.

4. TÝDEN - BŘEZEN 2021 - středa 24. 3.

Klíčení semínek

4. TÝDEN - BŘEZEN 2021

 

Krásné středeční ráno,

dnes bychom ve školce měli tělocvik. Pohyb je důležitý po naše zdraví, ale nejen pohyb. Důležitá je také strava. Zkusíme tedy udělat pro každou z těchto složek alespoň něco. :)

Dnes se dozvíme něco o klíčení semínek a k tomu si i zazpíváme a zatančíme jako Křemílek a Vochomůrka. Na konci dnešního příspěvku najdete také 2 úkoly.

Nejprve Vám sem přikládáme odkaz na video s Křemílkem a Vochomůrkou - zazpívejte si, zatancujte si - ať se krásně protáhnete. 

Ve videu se Křemílek s Vochomůrkou snaží probudit semínko. Podaří se jim to? A podaří se to i nám?

https://www.youtube.com/watch?v=ldKgge2WUuE

křemílek

Klíčky plné zdraví, aneb malý zázrak přírody

Rostlinné klíčky někteří stále ještě neochutnali, druzí jim zase naprosto propadli, protože jsou plné živin a prospěšných enzymů. Je to vlastně takový malý zázrak přírody a rozhodně stojí za vyzkoušení!

klicky

Nejde o nic složitého – semínka lehce vzklíčí a některá se dají koupit již přímo připravená k jídlu. A proč jsou tak prospěšná?

Suché semínko může v plné kondici dřímat podle druhu rostliny i několik let. V každém semínku je nachystán celý balík živin, které za příznivých podmínek zajistí nastartování růstu celé rostliny.

Při procesu klíčení začnou v semenecch probíhat bouřlivé metabolické děje, několikanásobně vzroste počet vitamínů a minerálů, enzymy pracují na plné obrátky. Při klíčení se bílkoviny štěpí na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry, tuky na volné mastné kyseliny. 

Naklíčená semena jsou tak nejen silně obohacená o hodnotné výživové složky, ale také jakoby předtrávená a dobře stravitelná. Jsou také zdrojem důležité vlákniny.

Léčí a regenerují

Jak nám pomůže pravidelná konzumace naklíčených zrn?

  • Výrazně zlepšují trávení.
  • Pomáhají k detoxikaci organismu. 
  • Zvyšují imunitu. 
  • Preventivně působí proti běžnému nachlazení a chřipkám. 
  • Zlepšují cukrovku, cévní onemocnění a další choroby.

Objevování nových chutí je zábava

  • Klíčky jako koření do jídla překvapí koncentrovanou chutí a vůní.
  • Přidávají se do salátů, pomazánek, jogurtů. 
  • Dají se jimi kořenit obilné kaše. 
  • Můžeme je mixovat do zeleninových nebo ovocných šťáv. 
  • Výhodné je zdobit jimi už uvařené potraviny, uděláme si je tak zdravější.

klicky

Postup nakličování

Semena dobře propereme ve studené vodě a dáme je do misky. Potom je zalijeme nejlépe vychladlou převařenou vodou a necháme jeden den bobtnat. Následně semena v cedníku opět propláchneme a připravíme na klíčení. Stačí k tomu talíř, na který položíme sítko vyložené bavlněnou plenou (nejjednodušší způsob pro začátečníky), kterou několikrát za den podle potřeby vlhčíme nejlépe rozprašovačem.

Semena nesmějí vyschnout, musejí být neustále ve vlhku, ale ne namočená ve vodě. Aby nedocházelo k zahnívání a růstu plísní, vše pravidelně aspoň třikrát za den proplachujeme.

Proces si velmi zjednodušíme, když si pořídíme nakličovací misku. Můžeme si také nakličovat různé druhy semen současně – např. alfalfy, ředkvičky, hořčice a řeřichy, která mají přibližně stejnou délku klíčivosti.

Klíčky jsou naklíčené po jednom až pěti dnech, záleží na druhu semena. Existují samozřejmě výjimky – pšenice nakličuje až dva týdny.

Když mají klíčky přibližně dva centimetry, jsou připravené k rychlé spotřebě. Dají se uchovat v lednici v uzavřené nádobě přibližně dva dny.

Základem pro přípravu klíčků jsou zdravá a kvalitní potravinářská semena bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě.

 

Pro klíčení můžeme využít semena:
Zeleniny – ředkvičky, řepy, řeřichy, zelí, rukoly, brukve nebo brokolice, jejíž klíčky jsou jedny z nejbohatších na obsah antioxidantů.
Luštěnin – z těch se dělají klíčky nejčastěji, obzvláště z fazolí mungo, čočky, hrachu, sóji, cizrny apod. Zelené i hnědé klíčky čočky rostou velmi rychle, ale nesmějí na nich narůst listy, jinak by byly čočkové klíčky trpké a lehce nahořklé.
Olejnin – slunečnice, sezamu (konzumujeme během jednoho dne), hořčice.
Obilovin – můžeme použít pšenici, žito, oves a ječmen, quinou (ta se nakličuje bez slupky), proso (má nevýraznou chuť) nebo pohanku, která chutná po oříšcích.
Bylin – vojtěšky, pískavice nebo bazalky. Pesto z naklíčené bazalky má nepřekonatelnou vůni i chuť.

 

Pozor! I když jsou klíčky pro organismus velmi prospěšné, zařazujeme je do stravy postupně, aby si tělo zvyklo. Některé klíčky mají dokonce určené denní množství, které bychom neměli překračovat. I dobrého pomálu.

 

Tak kamarádi, určitě to s maminkou a tatínkem vyzkoušejte. Klíčky jsou moc dobré a zdravé. 

klicky

 

Pracovní listy na toto téma:

Růst rostlin - vystřihni a seřaď dle časové posloupnosti (72.5 kB)

Sázíme semínka a počítáme (395 kB)

 

Nezapomeňte Vaše tvoření fotit či natáčet. Všechny Vaše zprávy nám dělají velikou radost. Posílejte je dál na email či WhatsApp.

Krásný den přejí paní učitelky Kája a Nikolka

Datum vložení: 24. 3. 2021 0:00
Datum poslední aktualizace: 24. 11. 2021 22:42
Autor: Karolína Klimperová

Úřední hodiny

ředitelka školy:
středa 
12:30 - 14:30

zástupkyně ředitelky:
pondělí
12:30 - 14:30

ekonomka školy:
denně 
7:00 - 10:00

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:1
DNES:55
TÝDEN:139
CELKEM:484736

Sponzoři a partneři