Základní škola speciální a Mateřská škola
Palachova 4881
430 03 Chomutov
příspěvková organizace
IČ: 727 44 341, DIČ: CZ 727 44 341
Č. účtu pro platbu stravného, školkovného a školní družiny:
107-8421380247/0100
V mnoha domácnostech se cukroví objevilo na stole až na sváteční štědrovečerní večeři. Dnes je naopak již součástí mnoha vánočních večírků a dětských besídek. Vůně vanilkových rohlíčků nebo perníku bývají našimi symboly Vánoc, vzpomínkou na dětství, na mámu nebo babičku.
Už v egyptských hrobkách se nalezlo pečivo podobné našim perníkům. Na perníku si pochutnávali lidé i v antice a své místo v oblíbenosti si drží dodnes.
Oblíbené byly perníky pro svou trvanlivost, kterou zaručovalo použité koření, tvrdost a suchost perníku. Vydržet mohl i několik měsíců, Původně se do perníku dávala jen mouka, med a pepř. Právě pepř dal tomuto sladkému pečivu jméno jako peprník a později perník.
K nám do českých zemí přišli první perníkáři v první polovině 14. století z Německa a Itálie. Perníky vyráběli v podobě placiček nebo je mačkali do formiček. Nyní známe formičky dřevěné a kovové, ale ty původní byly z vypalované hlíny.
Od středověku se receptury i formy na perníky přikrášlovaly a dnes existuje mnoho druhů perníčků, medovníků a perníků.
Ve školce jsme pekli vánočku, která k Vánocům neodmyslitelně patří. Dnes si zkuste upéct a nazdobit perníčky. Kdybychom byli ve školce a situace do dovolila, měli jsme se vidět se školáky a společně si upéct a nazdobit perníčky.
350g hladké mouky
130g moučkového cukru
2 lžíce hořkého kakaa
20-30g másla
2 vejce
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mletého perníkového koření
1/4 lžičky skořice
3 lžíce medu
1 vejce na potírání perníčků
Všechny ingredience dejte do mísy a zpracujte do hladkého těsta. Zabalte do mikrotenového sáčku a nechte odležet v lednici, aby se pořádně proleželo. Těsto pak rozválejte na pomočněném vále na tloušťku asi 1/2 cm, vykrájejte perníčky, dejte na plech s pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a pečte při 160-170 stupních asi 4 až 6 minut. Perníčky ihned po vytažení z trouby potřete ještě jednou rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.
1 bílek, 150g dvakrát prosátého moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy + zdobící sáčky
pokud chcete, tak také potravinářské barvivo a polevu můžete mít krásně barevnou
Vše dohromady vyšlehejte do pevného hustého sněhu. Moučkový cukr opravdu raději dvakrát prosejte přes síto, aby nebyly ve sněhu žádné hrudky. Potom by se vám špatně malovalo ze zdobícího sáčku. Sněhem naplňte zdobící sáčky a s chutí do toho.
Děti malování perníčků milují, tak je určitě zapojte a užijte si krásné adventní večery. Počitejte ale s tím, že mnozí malí pomocníci budou mít po pár minutách tvoření dost a raději sněhovou dobrotu ze sáčku zbaští.
Určitě neváhejte posílat fotky a ukázky vaší práce. Moc se na ně s paní učitelkou těšíme.
Jen malý tip - pokud se chalouku nebudete chystat sníst, je skvělý pomocník ke kompletaci chaloupky tavná pistole. :-)
Pracovní list perníková chaloupka - dokresli chaloupce střechu
Grafomotorické cvičení - rohlíčky
Pracovní list perníková chaloupka - ozdob perníčky dle tvaru a podle vzoru
Krásný den přejí Vaše paní učitelky
Kája a Nikolka
ředitelka školy:
středa
12:30 - 14:30
zástupkyně ředitelky:
pondělí
12:30 - 14:30
ekonomka školy:
denně
7:00 - 10:00
Návštěvnost:
ONLINE:0
DNES:60
TÝDEN:144
CELKEM:484741