Kde nás najdete

GPS:    50°27'45.926"N,                 13°23'54.604"E

mapa

Kontakt

Rychlý kontakt

telefon: 474 686 078
mobil:   777 55 30 51                     777 55 30 50
e-mail:
info@specialni-skola.cz

č. účtu pro platbu stravného, školkovného a školní družiny:

107-8421380247/0100

Úřední hodiny

ředitelka školy:
středa 
12:30 - 14:30

zástupkyně ředitelky:
lichý týden - pondělí 
12:30 - 14:30
sudý týden - úterý 
12:30 - 14:30

ekonomka školy:
denně 
7:00 - 10:00

Aktuální počasí

Počasí dnes:

11. 5. 2021

poloj

Bude skoro jasno až polojasno. Denní teploty 26 až 30°C. Noční teploty 16 až 12°C.

Navigace

Odeslat stránku e-mailem

Obsah

Stránka

6. TÝDEN - DUBEN 2021 - pátek 9.4.

6. TÝDEN - DUBEN 2021 - pátek 9.4.Korunovační klenoty
Karel IV.
Video - Staré pověsti české - stará Praha
Pracovní listy, pohybová hra

9. 4. 2021 Zobrazit více

6. TÝDEN - DUBEN 2021 - čtvrtek 8.4.

6. TÝDEN - DUBEN 2021 - čtvrtek 8.4.Hlavní město Praha
Pověst o kněžně Libuši a jejích proroctvích
Tvoření hradu
Zpívání a protažení

7. 4. 2021 Zobrazit více

6. TÝDEN - DUBEN 2021 - středa 7.4.

6. TÝDEN - DUBEN 2021 - středa 7.4.Pověst o praotci Čechovi
básnička

7. 4. 2021 Zobrazit více

6.TÝDEN - DUBEN 2021 - ÚTERÝ 6.4

6.TÝDEN - DUBEN 2021 - ÚTERÝ 6.4Nový plán na měsíc duben
Česká republika

6. 4. 2021 Zobrazit více

5. TÝDEN - DUBEN 2021 - neděle a pondělí

5. TÝDEN - DUBEN 2021 - neděle a pondělíBoží hod velikonoční
Velikonoční pondělí

3. 4. 2021 Zobrazit více

5.TÝDEN - DUBEN 2021 - PÁTEK 2.4

5.TÝDEN - DUBEN 2021 - PÁTEK 2.4Velký pátek
Bílá Sobota

2. 4. 2021 Zobrazit více

5. TÝDEN - BŘEZEN 2021 - středa 31.3.

5. TÝDEN - BŘEZEN 2021 - středa 31.3.Škaredá středa
recept na "velikonoční jidáše"

Krásné ráno,

dle velikonočních tradic se dnešní den nazývá:

ŠKAREDÁ STŘEDA

SKAREDA STREDA

Na rozdíl od Modrého pondělí či Šedivého úterý je Škaredá středa v křesťanském kalendáři velice významná.

Svůj přívlastek získala díky tomu, co se událo v souvislosti s Ježíšem Kristem po jeho příjezdu do Jeruzaléma. Říká se jí také středa Sazometná.

Pozor na to, abyste si ji nespletli s Popeleční středou. Ta totiž zahajuje období 40 denního půstu před Velikonocemi. O Popeleční středě se světil popel ze spálených posvěcených kočiček z loňské Květné neděle a tímto popelem se pak věřící posypali nebo se jim udělal křížek na čelo.

Historie

Podle historického výkladu je Škaredá středa dnem, kdy Jidáš zradil Ježíše. Jidáš Iškariotský byl jedním z 12 Kristových učedníků.

V tento den měl Jidáš údajně Ježíše zradit a prodat jej za 30 stříbrných. Podle legendy se na Ježíše škaredil a odtud pochází právě přívlastek tohoto dne.

Jidáš obdivoval svého mistra a přál si, aby vedl válku proti Římanům a stal se pak králem Izraele. Ctižádostivého učence však Ježíš zklamal tím, když dal Jidášovi najevo, že o světskou moc a bohatství nestojí.

Jidáš Krista zradil i kvůli penězům. Ty si ale neužil, protože se kvůli špatnému svědomí později oběsil.

Zvyky a tradice

Kromě toho, že si věřící v tento den připomínají Jidášovu zradu, připadá na Škaredou středu řada dalších zvyků.

Pověry říkají, že základem je, abyste se v tento den nemračili, neškaredili. Jinak vám to prý zůstane.

SKRAREDIT SESKAREDA STREDA

Zatímco se na Modré pondělí začínalo uklízet a na Šedivé úterý se vymetaly pavučiny z koutů, o Škaredé středě by se měly vymést saze z komína. Odtud přízvisko “Sazometná”.

Co by v tento den měly udělat hospodyňky? Nejlepší by bylo upéct Jidáše. Toto sladké medové pečivo má tvar smyčky a připomíná tak Jidášovu zradu a smyčku na jeho oprátce poté, co se oběsil.

I když se Jidáše pečou ve středu, jíst by se měly až k snídani na Zelený čtvrtek.

 

A protože i my jsme šikulky, tak si společně zkusíme jidáše doma také připravit. :)

 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

JIDÁŠE

 

Velikonoční jidáše s sebou nesou spoustu příběhů. Ten hlavní z nich, totiž že jidáše symbolizují provaz, na kterém se oběsil proradný a zrádný Jidáš, určitě znáte.

Ale protože jsou Velikonoce zároveň svátky jara, symbolizují konec zimy a začátek nového života, prolíná se jimi i pohanská tradice a tak můžou mít taky symboliku ptáčků, raků, šneků, housátek, hadů, ježků a třeba i želviček. Záleží na tom, k jakému zvěřinci inklinujete.

Podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se na Zelnený čtvrtek dopoledne, lépe ráno, ještě lépe před východem slunce. Má to zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před nebezpečím typu uštknutí hadem a píchnutí vosou. Určitě je vám jasné, že jakmile kouzlo tohoto ranního okamžiku pomine, budete po jidáších přibírat a bude vám stoupat hladina cukru v krvi jako u kteréhokoli jiného sladkého pečiva.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu

Na potření

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

JIDÁŠE

Postup

  1. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Pokud po 10-15 minutách nevidíte žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  2. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Tyto činnosti se pochopitelně nejlépe konají kuchyňským robotem s hnětacím vybavením.
  3. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
  4. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
  5. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
  6. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporuču péct jen jeden plech, nikoli dva najednou. V opačném případě po 10 minutách otočte plechy, prohoďte dolní s horním a přidejte 1-2 minuty pečení navíc.
  7. Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.

 

Jak zpracovat těsto na jidáše

Jako většina tvarovaných kynutých těst, i jidáše mají podobný způsob přípravy.

  1. Vyrobíte kvásek z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy smetany.
  2. Jakmile kvásek vzejde, smícháte ho s ostatními surovinami a uhnětete hladké těsto.
  3. Těsto necháte asi hodinu vykynout na dvojnásobek objemu.
  4. Po vykynutí těsto rozdělíte, vytvarujete jidáše, a ještě krátce je necháte na plechu podruhé vykynout.
  5. Pečete celkem zprudka a celkem rychle. V receptu máte přesný čas i teplotu uvedenou, ale pokud vás zajímají čísla hned, peče se při 190 stupních 15 minut.
  6. Po upečení potřete ještě horké jidáše medem, aby byl efekt dokonalý.

Krom toho by se vám mohlo hodit pár rad, na co si dát pozor tentokrát. Mám jich jen několik málo, ale přesto si myslím, že především začátečníkům pomůžou.

  • Těsto, i když tvárné a vláčné, je poměrně tučné, takže se hodí nejprve nastartovat drždí samotné jen s trochou cukru, mouky a smetany a vytvořit tak kvásek. S ostatními surovinami ho smíchejte, až když se bujaře probudí k životu. Pak si snáz poradí s náloží másla a žloutků.
  • Máslo přijde do těsta nerozpuštěné. Stačí, když bude povolené na pokojovou teplotu, aby se dalo hníst s ostatními surovinami. Díky tomu bude těsto nadýchanější.

    Pokud jste máslo zapomněli vyndat z lednice včas, nevadí, nastrouhejte ho do mouky na hrubém struhadle.

  • Aby bylo těsto jemné a pružné a hladké, budete ho muset nějakou dobu hníst. Nestačí jen smíchat suroviny, aby nějak držely pokupě. Ruční hnětení by mělo trvat aspoň 10 minut, v robotu si pochopitelně čas ušetříte. Opět se uchýlím k mému oblíbenému přirovnání, že s hnětením můžete přestat až ve chvíli, kdy je těsto hladké a jemné jako dětská prdelka.
     
  • Nebojte se při tvarování pečiva vyválet těsto docela dotenka. Zhruba centimetr silné a kolem 25 cm dlouhé prameny jsou ideální. Dobře se s nimi pracuje a zvládnete s nimi vytvořit požadované tvary. Zamotané těsto pak sice vypadá droboučce, ale to se dokynutím a pečením parádně spraví.
  • Potírání medem po upečení má neodvratný vedlejší účinek: jidáše jsou na povrchu lepkavé. Ale tak to má být. Co byste taky chtěli od medu? Čím dřív po upečení jidáše medem potřete, tím bude lepkavost menší. Takže si pospěšte a berte to třeba jako malou rychlostní rozcvičku na Velikonoční pondělí, kdy se každá trocha hbitosti počítá u obou pohlaví.

 

Jidášky podávejte pokud možno na Zelený čtvrtek, kdy ke zradě došlo. Ale protože se mimořádně krásně vyjímají na velikonočním stole.

 

KAMARÁDI NEZAPOMEŇTE NÁM TAKÉ POSLAT FOTOGRAFIE ČI VIDEA ZE SVÉHO TVOŘENÍ - MOC SE NA NĚ TĚŠÍME.

A nezapomeňte se dneska usmívat - úsměv posílají paní učitelky Kája a Nikolka.

SLUNÍČKO


31. 3. 2021 Zobrazit méně

5.TÝDEN - BŘEZEN 2021 - ÚTERÝ 30.3

5.TÝDEN - BŘEZEN 2021 - ÚTERÝ 30.3Žluté/šedivé úterý

30. 3. 2021 Zobrazit více

Stránka